Do not disturb

Plaats jij jezelf en jouw doelen ook altijd laatst op je to-dolijst? Plan je meestal meer dan je kan doen, waardoor je er niet aan toekomt om tijd voor jezelf te nemen? Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want tijd nemen voor jezelf is noodzakelijk om zowel lichamelijk als mentaal te kunnen blijven functioneren. Belangrijk is dat je me-time ziet als een verplichting en niet als iets dat kan als er tijd overschiet en alle andere taken zijn uitgevoerd. Hoeveel tijd je spendeert aan jezelf is voor elke mama verschillend. De volgende 5 tips helpen je alvast op weg om van ‘me-time’ een dagelijkse gewoonte te maken.

1. Let it go

Make a to do listAls je er amper of niet in slaagt om nu en dan tijd voor jezelf te nemen, dan is dit waarschijnlijk te wijten aan een ‘te’ volle agenda. Vele mama’s zijn continu bezig met het afwerken van to-dolijstjes. Wie ligt er ’s avonds in bed soms niet wakker van wat er nog allemaal moet gebeuren? Dergelijke gedachten blijven in je hoofd ronddwalen, hebben invloed op je gemoed en bezorgen je een hoop stress. Leer deze gedachtes los te laten door een actielijst op te stellen. Zo’n lijst werkt enerzijds als geheugensteuntje en anderzijds creëert het orde in de chaos en maakt het zo plaats vrij in je hoofd. Dit is absoluut noodzakelijk als je wilt kunnen genieten van je me-time moment.

Ook schuldgevoelens kunnen je weerhouden om tijd voor jezelf in te lassen: je hebt nog teveel werk, je vindt het moeilijk om de kinderen achter te laten, … Als deze gevoelens de kop opsteken, realiseer je dan dat iedereen er baat bij heeft dat je even de tijd neemt om te ontspannen. Niemand heeft iets aan een mama die op de toppen van haar tenen rondloopt en voor het minste boos wordt of in tranen uitbarst.

2. Nobody is perfect

Ben jij ook iemand die alles tot in de puntjes geregeld wilt hebben in alles wat je doet? Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit niet volNobody is perfect Laundry te houden is. Vaak zijn we te streng voor onszelf en leggen we de de lat steeds een beetje hoger. We leven nu eenmaal in een maatschappij die erg gericht is op competitie en presteren. Stap af van het beeld dat je als mama steeds alles onder controle moet hebben, dat het geen schande is om de afwas eens te laten staan, de manden met strijk uit te stellen of enkel te stofzuigen in de hoekjes waar veel stof ligt. Durf ook hulp te vragen en werk uit handen te geven. Door gas terug te nemen en te beseffen dat niet alles perfect hoeft te zijn, ga je automatisch meer vrije tijd creëeren. Als je geregeld de tijd neemt om de batterijen terug op te laden, ga je merken dat je daarna meerdere zaken op minder tijd kan afwerken, omdat je meer energie hebt en je beter in je vel zit.

3. VIP Meeting

Plan your me-timeEen vergadering op het werk, een afspraak bij de dokter, een voetbaltraining van de zoon, … allemaal zaken die we op voorhand plannen en in ons agenda zetten. Waarom nemen we ons me-time moment dan niet op in de planning? We zien het nemen van tijd voor onszelf nog te vaak als luxe, iets dat niet noodzakelijk is. Terwijl uit psychologisch onderzoek blijkt dat het heel wat psychologische én lichamelijke voordelen biedt: je komt tot rust, je wordt er gelukkiger van, je energiepeil gaat terug omhoog en het vermindert lichamelijke klachten zoals een te hoge bloeddruk, hartkloppingen, allerlei kwalen door vitaminetekort, ….

Maak er dus een gewoonte van om dagelijks een break in te lassen. Het is aangeraden om hiervoor dagelijks een kwartiertje tot een uur uit te trekken. Probeer daarnaast minstens een keer per maand een langer moment voor jezelf in te plannen, zodat je uitgebreider de tijd kan nemen om stoom af te blazen. Maak van me-time een prioriteit, iets dat nodig is om ten volle te blijven functioneren.

4. Instant happy

Belangrijk is om naast het inplannen ook een lijstje op te stellen met zaken die je makkelijk thuis kan doen en die niet langer dan eenMe-time happy mom uurtje in beslag nemen. Zaken waarvan jij ontspant en waarvan je echt kan genieten. Voor de mama’s die weinig inspiratie hebben, raad ik aan om terug te denken aan de tijd voordat je kinderen had. Wat maakte jou toen direct gelukkig? Welke activiteiten konden je alles en iedereen om je heen doen vergeten? Verdeel deze activiteiten in 2 groepen: een groep voor de activiteiten die je dagelijks kan uitvoeren, denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderen, een goed boek lezen, je favoriete serie bekijken, een gezichtsmasker aanbrengen, een warm badje nemen, enz. In groep 2 breng je dan de activiteiten onder die meer tijd in beslag nemen en die evengoed buitenshuis kunnen doorgaan. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos: een wandeling in de natuur, een dagje uitwaaien aan zee, een saunabezoek, …

5. Do not disturb!

Do not disturbMe-time, het woord zegt het letterlijk: “mijn-tijd”. Zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden. Creëer bijvoorbeeld een plaatsje in huis waar niemand, behalve jij, toegelaten is. Maak er een gewoonte van dat je je smartphone, tablet en andere multimedia die voor afleiding kunnen zorgen, uitschakelt. Het is een moment enkel en alleen voor jezelf. Een moment waar niets moet en alles mag. Een moment waarvan jij beslist hoe je het indeelt en waarvoor je geen verantwoording dient af te leggen.

Uit een onderzoek van de hr-dienstverlener Securex is gebleken dat 1 op de 5 dertigers tegen een burn-out aan lopen. In de leeftijdscategorie 30 t.e.m 40 jaar waren de cijfers verdriedubbeld t.o.v. 3 jaar geleden. Het belang van me-time mag dus zeker niet langer onderschat worden en is een must in een tijd waar alles snel en gejaagd moet gaan.

Maak jij tijd vrij voor jezelf en gebeurt dit op regelmatige basis? Heb je nog andere nuttige tips om het inplannen van me-time te vergemakkelijken? Met welke activiteit(en) vul jij jouw me-timemoment? Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie!

Liefs

Mijn handtekening

 

 

 

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *