Me time - take a bath

No kids allowed! Verschijnt er stiekem ook een kleine glimlach op jouw gezicht bij het horen van deze woorden? Toch lijkt het in onze moderne maatschappij anno 2018 nog steeds een taboe te zijn om als mama luidop te zeggen dat je geniet van die ingeplande, ‘kinderloze’ momenten. En dat terwijl uit psychologisch onderzoek blijkt dat tijd alleen doorbrengen zowel fysieke als psychologische voordelen heeft.

Mama is een duizendpoot

To do listNaast mama ben je een partner, huisvrouw, werknemer en nog zoveel meer. Logisch dat je dus af en toe behoefte hebt aan tijd voor jezelf, weg van alle verplichtingen. Tijd om tot rust te komen en de batterijen even op te laden. Elke dag geef je het beste van jezelf in teken van je gezin, waarbij je jezelf weleens durft te vergeten. Als ik voor mezelf spreek, moet ik toegeven dat ik mezelf meestal vergeet. Niet dat ik dit bewust doe, maar als ik na een drukke werkdag thuiskom, wil ik toch even tijd doorbrengen met de kinderen, die ik een hele dag heb moeten missen. Tegen dat zij in bed liggen en ik mijn to-dolijstje met huishoudelijke taken heb afgewerkt, heb ik meestal nog net de energie om in de zetel neer te ploffen en vervolgens na enkele minuten in te dommelen.

Happy mom? Happy kids!

Met kinderen in huis heerst er altijd wel (een gezellige) drukte. Je hebt altijd iets om handen en verveelt je nooit, maar er zijn vanMy happy boys die dagen dat je het net iets minder kan verdragen. Van mama’s wordt verwacht dat ze te allen tijde het huishouden en hun gezin onder controle hebben. Yeah right! Wie heeft er beslist dat je als mama nooit eens een slechte dag mag hebben of dat je een slechte mama bent als je even aan jezelf denkt? Niemand houdt het vol om dag in dag uit bezig te zijn om alle taken in het huishouden te vervullen, voor de kinderen te zorgen en daarnaast nog een job buitenshuis uit te oefenen. Daar ga je op termijn zowel lichamelijk als mentaal aan ten onder. Voor mezelf merk ik het meteen als er een ‘me-time-momentje’ dient ingelast te worden: ik kan minder goed om met de drukte van de kinderen, word sneller boos en loop als een kip zonder kop in huis rond. Uiteraard voelen de kinderen het onmiddellijk aan als mama gestresst rondloopt en nemen ze vaak onbewust dit gedrag over. Even tijd nemen voor mezelf zorgt er dan voor dat ik alle stress van me kan afschudden en mijn batterijen kan opladen om er daarna weer met volle kracht tegenaan te gaan. Als mama gelukkig is, straalt ze dat uit en heeft dat een positief effect op de kinderen.

Me-time. Hoe begin ik eraan?

Me time - take a bathTijd voor jezelf nemen met kinderen in huis is niet altijd even vanzelfsprekend en dient vooraf gepland te worden. Hoe vaak je een me-timemoment inplant en hoelang is voor iedereen verschillend. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je niet gestoord kan worden door de kinderen. Ikzelf probeer dagelijks een moment voor mezelf te nemen als de kinderen in bed liggen. Je leest het goed: ‘probeer’. Als alleenstaande mama lukt het niet elke dag doordat er altijd onvoorziene omstandigheden kunnen voorvallen, waarmee je vooraf geen rekening kan houden: één van de zonen die beslist dat het absoluut nog geen tijd is om te gaan slapen, een verstopte gootsteen en zo kan ik nog wel even verdergaan met het opsommen van factoren die me van mijn me-timemoment weerhouden. Een warm badje nemen, een gezichtsmasker aanbrengen, een goed boek lezen, mijn favoriete serie bekijken, … zijn allemaal zaken waarvan ik ontspan en tot rust kom én die ik dagelijks thuis kan doen, zonder dat ik opvang voor de kinderen moet voorzien. Mijn dagelijkse me-timemoment neemt dus een kwartier tot een uur in beslag en zorgt ervoor dat ik als mama kan blijven functioneren. Ga voor jezelf na waar jij rustig van wordt, iets dat geen hele dag in beslag neemt en waarvoor je de deur niet uit moet. Leg tijdens dit moment ook je gsm weg, zodat je absoluut niet gestoord kan worden of afgeleid raakt.

Gezocht: kinderoppas

Eén keer per maand zorg ik voor een kinderoppas, zodat ik ook eens buitenshuis tijd zonder de kinderen kan doorbrengen. MeestalMe-time - going out with friends laat ik me hierbij vergezellen door vrienden. Een bezoekje aan de sauna of de schoonheidsspecialiste, een uitgebreide massage, een lekker en uitgebreid etentje, bijpraten met vrienden bij een drankje, een middagje shoppen, een festival, …. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vanaf het moment dat ik mama werd, verminderden mijn sociale contacten aanzienlijk. Ik ging van ‘geen enkele dag thuis’ naar ‘alle dagen thuis’ en dit werd nog meer het geval toen ik en mijn inmiddels ex-vriend besloten uit elkaar te gaan. Omdat sociale contacten voor mij altijd erg belangrijk zijn geweest en omdat vriendschappen het leven net iets leuker en minder eenzaam maken, is het belangrijk om ook hiervoor tijd vrij te maken. Uiteraard staat de deur hier voor iedereen open, soms wil ik met vrienden kunnen bijpraten zonder tegelijkertijd met de kinderen bezig te zijn en vooral ook eens niet over kinderen te praten.

Me-time, een must voor elke mama!

ime to reload your batteriesVandaag de dag wordt er zoveel van een mama verwacht en is het nog steeds taboe om luidop te zeggen dat het je allemaal even teveel wordt. Ik heb dit zelf aan de lijve mogen ondervinden. Mijn tweede zoontje werd 5 weken vroeger dan gepland geboren. Als huilbaby hield hij ons nachten wakker en ook overdag gunde hij ons geen rust. Als prematuurtje was hij ook vaak ziek. Zijn eerste levensjaar bestond uit ziekenhuisopnames, doktersbezoeken, kinesitherapie, oefenen bij de osteophaat en zo kan ik nog even doorgaan. Naast de zorg voor de oudste zoon, het huishouden en mijn job als leerkracht kwam ik er niet meer toe om tijd voor mezelf te nemen. Iets na zijn eerste verjaardag ben ik dan ook onderuit gegaan. Ik was zowel mentaal als lichamelijk volledig uitgeput. Ik werd verplicht om rust te nemen en een deel van de zorg voor de kinderen uit handen te geven aan de grootouders en andere familieleden. Als ik eerder tijd voor mezelf had ingepland, zodat ik af en toe eens kon bijslapen of kon ontspannen weg van het gehuil en alle medische zorgen, dan had het wellicht nooit zo ver gekomen. Me-time is dus zeker een must, wil je als mama goed (blijven) functioneren. De ene mama heeft er meer nood aan dan de andere, maar dat maakt van haar zeker geen ‘minder goede’ mama!

Heb jij nog extra tips of leuke ideetjes om me-timemomenten in te vullen, dan mag je deze altijd delen.

Liefs

Mijn handtekening

 

 

 

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *